Görömbő Kompánia a gyerekműsorok királya

nagyopn régi adat 2010-01-20 20:52:51

A magyar néptánc, népzene, népmese hagyományait közös, dramatikus játékban ismertetjük meg gyermekekkel és felnőttekkel, a közönség összetételéhez, hangulatához igazítva, egy komplex műfajú programban, melynek kerete a fantázia és mesevilág. Egyórás felejthetetlen közös játék a közönséggel.

 

 

 

 Néhány sor a Görömbő kompániáról

Mi, a Görömbő Kompániát alkotó pedagógusok és népzenészek néhány éve hoztuk létre ezt az egyedinek mondható műfajt. 
 
A magyar néptánc, népzene, népmese hagyományait közös, dramatikus játékban ismertetjük meg gyermekekkel és felnőttekkel, a közönség összetételéhez, hangulatához igazítva, egy komplex műfajú programban, melynek kerete a fantázia és mesevilág. A körülbelül egyórás előadások valójában közös játékok a közönséggel, melyek során kicsik és nagyok aktív szereplőivé válnak a meséknek, és végül egy vidám táncház forgatagát alakítják ki. Gyerekek és felnőttek mulathatnak együtt, a közös játékban feloldódva. S hogy a mesékben fontos szerepet játszó dudát, tekerőt és egyéb zeneszerszámokat megismerjék, a muzsikusok bemutatják hangszereiket a táncok végeztével. Neves alkalmakkor (szüret, Karácsony, farsang, Pünkösd stb.) jelesnapi meséknek, beléjük szőtt népi gyermekjátékoknak lehetnek szereplői, hősei, táncosai, kik a Görömbő Kompániával töltenek egy mesés, táncos, víg órát
 
Az évek során, szoros együttműködés, jó kapcsolat alakult ki számos óvodával, iskolával, művelődési házzal, illetve néhány általunk is nagyrabecsült szakmai szervezettel (MPT Hagyományismereti Szakosztálya, Hagyományok Háza), valamint több múzeummal - Nemzeti Múzeum, Mezőgazdasági Múzeum, Magyar Földrajzi Múzeum, a Néprajzi Múzeumban pedig a "Mesés Tárlatvezetés" elnevezésű programban közreműködünk.

 

Horti Zoltán - mesélő

A Magyar Nemzeti Múzeum Históriás Történeti Játszóházának tagja, a Kalamajka Táncház játszóházának vezetője immár 12 éve. A mesék kiválasztása, átdolgozása, dramatizálása jórészt az ő munkája. Találkozhatunk vele a Nemzeti Múzeum játszóházaiban, nyaranta a Históriás Történeti táborokban és táncházi évadban a Kalamajka táncházak játszóházában.

 

Prekler Kata - táncos

A kompánia táncosa, gyermektánc oktató, óvodapedagógus, a Magyar Pedagógiai Társaság Hagyományismereti Szakosztályának vezetőségi tagja. Több mint tíz esztendeje táncol és mint óvodapedagógus foglalkozik kisgyermekek népzene, néptánckultúrájának fejlesztésével. A mesékbe szőtt gyermekjátékok, népdalok, táncok válogatása és a mesék dramaturgiai szerkesztése az Ő gyakorlati és szakmai tapasztalatai alapján történik. Találkozhatunk vele a Marczibányi téri, Kőketánc gyermektáncházban, az Ady Endre Általános Iskolában, hol néptáncot oktat.

 Karakas Zoltán - dudás

A Magyar Dudazenekar, a Bethlen Gábor Hagyományőrség tagja, a Dudaszó Hallatszik Alapítvány elnöke. A honi dudás élet jól ismert, aktív tagja. A mesék zenei anyagának összeállításában, szerkesztésében övé az egyik főszerep.
Találkozhatunk vele a Magyar Dudazenekar fellépésein, a Bethlen Gábor Hagyományőrség bemutatóin, a Padkaporos, dudás táncházba

 

 Romháti Krisztián - tekerős

A Népművészet Ifjú Mestere, a Magyar Tekerőzenekar tagja, az Óbudai Népzenei Iskola munkatársa. A tekerő mellett citerán és dobon is játszik, a mesék zenei anyagának összeállításában, szerkesztésében övé az egyik főszerep.
Találkozhatunk vele a Magyar Tekerőzenekar fellépésein, a Beste zenekar műsorain és Fábián Éva meséléseinek zenei kísérőjeként.

Czinober Klára - táncos

Táncművészeti Főiskolai végzettségű néptáncpedagógus. A gödi Röcögő Tánccsoport és a Váci Városi Néptáncegyüttes vezetője

Karánsebesi Balázs - táncos

Táncos, koreográfus, néptáncpedagógus. A gödi Röcögő Tánccsoport és a Váci Városi Néptáncegyütts vezetője

 

 

 

Új produkció felvétele az adatbázisba.

Jelentkezem
Készítette: around.hu
2024. március 28.