Katan

Vissza

Weboldal: www.katan.hu

 A könnyűzene ezekben az években éli meg azt a katarzist, amit a komolyzene az elmúlt századelőn: az egyre új utakat kereső szerzők a zene természeti kincsei közt, a népzenében találnak ihlető forrásokra. A Katan lemezén erdélyi és moldvai magyar népdalok feldolgozásait hallhatjuk. Horváti Kata és Papp Ancsa éneklik a dalokat, azzal a tiszta, erőteljes, rendkívüli kifejező-erővel, ami a magyar népdalok igazán avatott előadóinak sajátja. A zenei „körítés" mindehhez kifinomult és felelősségteljes, méltó társa a megmunkált szövetnek. 
A lemez sajátossága, hogy különböző műfajok ragyogó képviselői muzsikálnak együtt, pl. 
Borbély Mihály, aki a jazzélet prominens alakja, Kisvári Ferenc, aki a hazai poptörténet mérföldkőnek számító albumain dobol, Hajós András, azEmil.Rulez! zenekar dalszerző-énekese, vagy Kit Walker, az amerikai jazzongorista, aki Jai Uttal Grammy-jelölt lemezén is játszik. Mindannyian műfajuk és egyéniségük sajátosságait adták a művekhez, melyek a népdalokkal izgalmas és egyedi fúziót képeznek. 
Ma az ú.n. „world music", a „világ-zene" széles palettáján nagy a sokszínűség. Számos zenei vállalkozás a népi dallamokat fantáziátlanul, sekélyes módon, egyszerűen csak beemeli egy könnyűzenei szövetbe, minden egyéb szellemi erőfeszítés nélkül. A Katan producerei, 
Faltay Csaba és Kisvári Ferenc elkerülvén ezt, nem egyszerű apropóként nyúltak a népdalokhoz, hanem értékes gondolataikkal, egyedi hangszereléssel, akkordfűzésekkel gazdagították azt. 
A magyar népdalok világhírű feldolgozói, Bartók és Kodály zenei öröksége volt ihletője ennek az albumnak. A dalok harmonizálásában, motivikájában visszaköszön e két nagyság világa, az alkotók tiszteletteljes főhajtásaként.

forrás :www.twelvetones.hu

Vissza
Új produkció felvétele az adatbázisba.

Jelentkezem
Készítette: around.hu
2024. április 15.