Óperentzia

Vissza

Az Óperentzia zenekar 2005 decemberén alakult. A zenekar inspirációit a Down-tempo, 60-as évek pszichedelikus zenéi és a gyermekkoruk kedvenc mesezenéi adják. Emellett mindig előtérbe hozzák a húzós groove-ok, a monotonitás és az analóg szintik hatásait.
A gitáros posztot 2008 óta, a második albumával meglehetősen pozitív kritikai visszhangot kiváltó Smárton trió névadója, Sütő Márton tölti be. Bár a One Week című új album hangzása merészen elektronikus, hallgatván mégis ez az érzésünk támad: ezt a dnb-breakbeat-nu jazz- stb. partyt valójában egy vérbeli rockzenekar prezentálja nekünk. Volt- van- lesz kísérlet persze hasonló próbálkozásokra, törekvésekre. Nem véletlen hogy a bandát olyan zenekarok vendégeként láthattuk-hallhattuk az elmúlt években, mint a colorStar, vagy a Korai Öröm. Ám az Óperentziát hallgatva mégsem ők, sokkal inkább az acid, a jazz, esetleg az acid-jazz, a dnb, breakbeat kifejezések ugranak be a bennünk élő kategorizálási kényszer okán, meg persze ha már muszáj leírni valahogy az igazából leírhatatlant, a muzsikát, amit leginkább hallgatni érdemes. Esetleges tájékozódási pontokként szóba kerülhet még akár Frank Zappa a szürreális- virtuóz játékosság okán, John Scofield kísérletező noise-jazz gitározása, a Prodigy féle durva sav és a hangzás. Az attitüd miatt mindenekelőtt a 90-es évek legendája: az akusztikus elektrojazzbreakbeatrock óriásai: a Red Snapper, tőlük amúgy mindig is hallhatunk egy idézetet az Óperentzia koncerteken. Mindennek egyfajta egészséges ellenpólusaként pedig ott vannak a Kindrusz Emese közreműködésével készült vokális darabok, melyeknek köszönhetően a női ének kedvelői is jól megkapják a magukét.
Az együttes tagjai Bánházi Gábor (dob), Domokos Tibor (szinti), Fábián Tamás (basszusgitár), Kindrusz Emese (ének) és Sütő Márton (gitár).

(forrás: internet)

Vissza
Új produkció felvétele az adatbázisba.

Jelentkezem
Készítette: around.hu
2024. április 15.